Uiți azi ce-ai mâncat ieri. Înveți ore la rând și observi că abia s-au lipit niște informații de tine. Simți că nu mai poți duce o discuție la bun sfârșit fără să te împiedici în cuvinte și idei. Efectiv simți cum stresul ce-l resimți îți afectează memoria și concentrarea.
Știi deja cât de mult se reflectă alimentele ce le consumi în modul în care arăți și starea de spirit în care ești. Așa că astăzi am decis să-ți explicăm puțin și efectele pe care alimentația asupra memoriei tale. Și promitem să insistăm pe cele care-ți fac bine.
În condiții de stres, fie el psihic sau fizic, corpul tău eliberează citokine inflamatorii, provocând sistemul imunitar să lupte pentru tine și să combată cumva stresul exact ca pe o infecție. Această inflamație cronică nu este una după care organismul tău beneficiază, ci este una strâns legată de boli autoimune prcum scleroză multiplă, anxietate, hipertensiune sau altele. Ok, și ce legătură au aceste boli cu alimentația? Simplu: ce alimente consumi sunt direct legate de răspunsul autoimun al corpului tău, ajutând în special memoria și conexiunile cognitive precum înțelegerea de noi informații, abilitatea de a te concentra la ceea ce studiezi și capacitatea de a te opri când sistemul tău nervos este suprasolicitat.
Pe scurt, hai să trecem la lista nutrienților benefici pentru materia ta cenușie. Fructe, legume, uleiuri, ciocolată, avem câte ceva pentru toate gusturile.
Avocadoul este iubit aproape de toată lumea și pe bună dreptate. Este ca o seră plină de grăsimi monosaturate, vitamina B și C și, în plus, este fructul cu cel mai scăzut nivel de zahăr. Dar conține și vitamina K, benefică în a preveni formarea de cheaguri de sânge la nivelul creierului, ajutând funcția cognitivă, memoria și concentrarea.
Sfecla roșie este una dintre cele mai nutritive legume – reduce inflamația, conține antioxidanți care luptă împotriva cancerului și nitrați care ajută la o bună circulație la nivelul creierului, ajutând la o bună funcționare a acestuia.
Afinele sunt nu doar un snack sănătos și delicios, dar sunt și bune protectoare ale creierului grație conținutului mare de fenoli, în special acid galic.
Broccoli-ul este o altă legumă plină de bunătăți pentru organismul tău, iar nivelul mare de vitamina K si colina, un nutrient esential integrat tot in categoria vitaminelor, te vor ajuta să ai memoria mereu ”proaspătă” și ageră.
Țelina este nu doar o legumă cu foarte puține calorii, dar ale cărei niveluri de antioxidanți sunt antiinflamatorii și deci o recomandă pentru o memorie pe care să te poți baza oricând.
Uleiul de cocos este recunoscut pentru numeroasele sale beneficii, mai exact nu prea sunt multe lucruri la care uleiul de cocos nu poate ajuta. Și aici intră și creierul tău, unde acest produs lucrează ca un agent antiinflamator și ajută la o mai bună memorie chiar și pentru cei în vârstă.
Ciocolata neagă este plină de flavonoizi care ajută la o mai bună circulație a sângelui, benefică nu doar creierului, dar și inimii. Dar atenție, vorbim chiar de ciocolata neagră, cea cu un conținut de cel puțin 70% cacao, nu ți-am dat brusc voie să cureți un raft întreg de dulciuri din supermarket.
Gălbenușul este și el plin de colină, benefic în dezvoltarea creierului fetusului în timpul sarcinii, responsabil și de producerea hormonilor fericirii. Dacă cumva te-ai ținut deoparte de a consuma gălbenușul din cauza colesterolului, ei bine, oamenii de știință s-au răzgândit: mai exact, acesta ajută colesterolul bun și este și una din cele mai ieftine surse de proteină.
Uleiul extravirgin de măsline este, după definiție, un aliment pentru creier. Conține polifenoli, antioxidanți care nu doar îți îmbunătățesc capacitatea de învățare și memoria, dar poate repara schimbările care vin odată cu vârsta și lupta împotriva proteinelor care induc boala Alzheimer.
Legumele verzi , cu frunze sunt benefice pentru afecțiunile cerebrale, salata și kale fiind recomandate pentru a combate demența. O porție sau două de frunze pe zi, inclusiv spanacul, ajută în caz de deteriorare mentală, potriviti unui studiu cu 950 de subiecți, întins pe cinci ani de zile.
Apropos de verzituri, rozmarinul contine acid carnosic, capabil sa protejeze creierul de neurodegenerare și de radicalii liberi, care conduc la boli precum atacul cerebral, Alzheimer sau efecte care vin odata cu imbatranirea.
Somonul si alți pești grași sunt recomandați pentru circulația cerebrală grație conținutului ridicat de acizi grași omega 3. Aceștia ajută la o memorie mai bună și la conexiuni cerebrale rapide, fiind bună și pentru copii cu deficiențe de concentrare.
Turmericul este printre cele mai cunoscute condimente pentru beneficiile lor și asta mulțumită conținutului său de curcumină. Acest compus este unul dintre cei mai puternici agenți naturali antiinflamatorii și te ajută la o bună oxigenare a acestuia și la o mai bună procesare a informațiilor.
Nucile, cu o formă similară a creierului, sunt și ele un adjuvant natural care îți susțin sănătate mentală. Și ele sunt recomandate în prevenția împotriva Alzheimerului mulțumimtă conținutului mare de antioxidanți, vitamine și minerale.
Sperăm să te bucuri să afli că și cafeaua e bună pentru memoria ta, nu bună doar pentru diminețile tale. Cafeina are mai multe efecte benefice asupra creierului tău: te face mult mai alert, îți îmbunătățeșțe starea de spirit, îți ascute simțurile și te ajută să te concentrezi și, nu în ultimul rând, te ajută să reduci riscul de boli neurologice.
Lasă un comentariu răspuns. Anulează răspuns.
Toate câmpurile sunt obligatorii.