Otetul din cidru de mere este unul dintre produsele naturiste subestimate, avand insa un potential imens: presat la rece, nefiltrat si nepasteurizat – de folos pentru intretinerea pielii, parului, unghilor, pentru curatenie, la gatit si in special ca un adjuvant pentru sanatate.
Acest tip de otet este folosit din antichitate in alimentatie, in special pentru a conserva fructe si legume, dar si ca o bautura energizanta sau ca tratament naturist. Retete din Grecia antica aratau cum otetul din cidru de mere era amestecat cu mierea pentru a trata o varietate mare de boli, inclusiv raceli comune, tuse sau varice.
In prezent, acest tip de otet este folosit cu atat mai mult cu cat utilitatile lui pentru sanatate, dar si casnice sunt tot mai convingatoare. Cu un miros puternic intepator si un gust acru, otetul din cidru de mere este obtinut din sucul acestor fructe fermentat cu drojdie. Acesta contine polifenoli, antioxidanti puternici care pot contracara imbolnavirea celulelor, luptand astfel impotriva unor boli precum cancer, afectiuni cardiovasculare, osteoporoza, diabet sau boli degenerative precum Alzheimer. In plus, iti poate imbunatati sistemul imunitar si ajuta digestia, fiind un puternic agent alcalin.
Sa vorbim putin despre cele mai des intalnite folosiri ale acestui otet pentru sanatate, dar si cele mai populare trucuri de frumusete.
Otetul din cidru de mere este in primul rand un produs alimentar cu valoare nutritionala si beneficii pentru sanatate: te poate ajuta sa tii glicemia sub control, fiind de folos diabeticilor, te poate ajuta in lupta cu kilogramele, determinand un apetit mai scazut si o mai rapida senzatie de satietate si te poate ajuta sa lupti cu bacteriile, incurajand insa raspandirea celor benefice pentru sanatate.
Poate fi folosit si in caz de balonare sau senzatia neplacuta cauzata de aciditatea gastrica. Se administreaza doua linguri de otet diluate intr-o cana cu apa de indata ce apar aceste simptome pentru a stimula secretia sucurilor gastrice care ajuta digestia.
Poate preveni boli cardiovasculare sau poate fi administrat ca un adjuvant natural in tratarea afectiunilor legate de tensiunea arteriala. Cu un continut mare de portasiu, ajuta la echilibrarea nivelului de sodiu din corp si, astfel, la mentinerea tensiunii arteriale in cote optime. In plus, magneziul pe care il contine acest otet ajuta la relaxarea peretilor vaselor de sange influentand astfel scaderea tensiunii. Pe langa acest efect, care per total scade riscul infarctului de miocard, consumul de otet de cidru de mere poate ajuta la cresterea colesterolului bun, potrivit unui studiu publicat in 2006 in revista Medscape General Medicine.
Este arhicunoscut ca un adjuvant in slabire si detoxifiere, ajutand per total la echilibrarea PH-ului din corp. Studiile de specialitate au aratat ca otetul ajuta in special la detoxifierea ficatului, dar si stimuleaza circulatia sanguina. Este astfel un adjuvant natural in tratarea mai multor boli de piele sau sange, ajutand la o rapida eliminare a toxinelor din corp si, mai ales, din ficat.
Este folosit si in caz de boli de oase, fiind de folos in absorbtia calciului in oase - un mineral esential in preventia osteoporozei. Este astfel recomandata administrarea acestuia alaturi de mese pentru a asigura absorbtia calciului de indata ce acesta este ingerat din alimentatie.
Este insa folosit deseori pentru ingrijirea corpului, uz extern. Cu proprietati antibacteriene si antivirale puternice, otetul din cidru de mere este utilizat pentru par, curatand in profunzime foliculii de par, intarind radacina si combatand matreata. La fel este folosit si pentru curatarea tenului, ajutand la regenerarea pielii si mentinerea unui aspect tanar, care combate cu succes efectele poluarii. In plus, otetul ajuta la o curatare in profunzime a dintilor daca este folosit ca o apa de gura. Poate astfel regla absorbtia calciului, eliminarea tartrului si, per total, sustinand o albire naturala a dintilor.
Daca esti convins ca otetul din cidru de mere trebuie sa faca parte din esentialele din casa ta, ti-am atasat mai jos produsele care te-ar putea interesa de pe rafturile Farmaciei cu Plante.
Lasă un comentariu răspuns. Anulează răspuns.
Toate câmpurile sunt obligatorii.