Scăldatul în razele soarelui și bronzul nu au parte de cea mai bună reputație în ultima perioadă, însă adevărul este ca întotdeauna undeva la mijloc. O expunere moderată la soare nu este un pericol, ci dimpotrivă, îți este chiar recomandată și necesară. Chiar dacă arsurile provocate de soare și perioade lungi petrecute în bătaia ultravioletelor pot crește riscul dezvoltării celulelor canceroase, vitamina D pe care o poți obține în anotimpurile călduroase te poate ajuta să minimalizezi riscurile producerii a numeroase tipuri de cancer.
Bronzul. Cât este de sănătos
Medicina modernă și cei mai mulți specialiști dermatologici au pornit acest trend împotriva soarelui, însă sincer – inamicul nu este soarele. Inamicul sunt arsurile produse de acesta, în mod repetat, fără nicio măsură de protecție.
Fobia de soare a devenit tot mai mare după ce oamenii de știință au pus un mare egal între expunerea la soare și numărul tot mai mare de cazul de cancer de piele. În același timp, dacă te protejeazi prea mult de razele acestuia, s-ar putea să ratezi chiar și lucrurile bune pe care ți le poate aduce acesta: vitamina D este un ingredient esențial pentru o sănătate de fier care previne și combate bolile, incluzând aici 16 tipuri de cancer.
Printre cele mai cunoscute zone care beneficiază de puterea vitaminei D se numără absorbția de calciu în oaseși ajutorul pe care îl aduc în problemele cardiace și depresie. În plus, lipsa vitaminei D, un deficit care nu are simptome evident, poate influența creșterea tensiunii arteriale, un factor de risc pentru cancerul de sân, creștere în greutate pentru persoanele de peste 65 de ani sau creșterea riscului de diabet zaharat de tip 1 în cazul copiilor.
Bronzul. Cât este recomandat
Vârsta ta, tonul pielii, unde locuiești, anotimpul în care ești și în ce moment al zilei te afli, toate sunt variabile care pot afecta cantitatea necesară de soare la care ai nevoie să fii expus. O persoană cu pielea albă se poate expune la soare, în mijlocul lunii iunie, fără factor de protecție solară, 10-15 minute pentru a produce echivalentul a 15.000-20.000 UI de vitamina D, în timp ce o persoană cu un ten mai închis ar necesita dublu de timp pentru aceeași cantitate de vitamină.
Cât soare îți recomandat deci? Expune-te treptat în razele acestuia. Astfel, îți vei crește încet toleranța în cursul a câtorva săptămâni. Pe scurt, expunerile moderate la soare sunt mult mai eficiente decât o singură și lungă sesiune de bronz. Începe cu 5 minute de expunere în soare direct, o dată la două zile, vreme de o săptămână și mărește perioada cu câte 5 minute. Dacă ai ajuns la 30 de minute, mai mult ca sigur trebuie să începi să porți și o loțiune de protecție.
Bronzul. Tu îl controlezi, nu el pe tine
Îți lăsăm mai jos câteva sfaturi legate de bronz și expunerea la soare, sperăm să-ți fie de ajutor.
Sub nicio formă să nu adormi în soare fără protecție, dar nici cu ea aplicată pe piele nu este un obicei recomandat.
Nu te lăsa păcălit de zilele înnorate, soarele poate fi la fel de puternic .
Protejează-ți pielea în special dacă ești la piscină, pe o barcă sau pe bicicletă, când vântul te poate păcăli și habar nu ai că te prinde soarele.
Poartă o pălărie, ochelari de soare și haine deschise la culoare pentru a bloca razele soarelui.
Optimizează-ți nivelul vitaminei D cu o combinație sănătoasă de expunere la soare, dietă hrănitoare și chiar suplimente de vitamine.
Și evident, citește cu atenție etichetele loțiunilor de protecție solară pentru a-ți alege cele mai sigure produse.
Surse: Wellness Mama, Nature Word, Be Well.
Lasă un comentariu răspuns. Anulează răspuns.
Toate câmpurile sunt obligatorii.