Noua, la Farmacia cu Plante, ne place la nebunie sa mancam sanatos, fara sa facem compromisuri la gusturi, culori sau diferite grupe alimentare. Si vrem sa iti aratam si tie cat de usor si de distractiv este sa-ti prepari acasa mancaruri sanatoase. Vrem sa scapam definitiv de ideea ca mancatul sanatos este plicticos, lipsit de inspiratie si greu de pus in practica.
Dupa ce-am incercat primul nostru latte cu matcha, ne-am convins ca gustul intens al pudrei de matcha se potriveste si in alte combinatii. Am ajuns astfel la ideea unei budinci cu seminte de chia in culoarea caracteristica a pudrei de matcha. O combinatie a superputerilor celor doua superalimente pline de antioxidanti, chia si matcha.
Budincile de chia sunt usor de facut, insa implica un ingredient pretios: timpul. Am inceput tot cu o pasta de matcha, putina apa calda si putin sirop de agave, amestecata apoi cu semintele de chia si laptele nostru vegetal preferat - cel de orez cu cocos de la Lima. Si-am lasat budinca sa se inchege peste noapte ca sa o putem servi dimineata, la birou, cu fructe proaspete si o granola homemade cu a carei reteta vom reveni in curand.
Pentru patru portii am folosit:
500 ml lapte de orez cu cocos
2 lingurite pudra de matcha
2 linguri sirop agave
1-2 linguri apa calda
60 grame seminte de chia
Am inceput tot cu o pasta de matcha, la fel ca in reteta de matcha latte: am amestecat pudra de matcha cu putina apa calda si siropul de agave. Pasta obtinuta am diluat-o apoi in laptele de orez cu cocos si-am adaugat semintele de chia.
Reteta in sine este gata, insa mai trebuie sa tii budinca la frigider cel putin 2-3 ore sau cel mai recomandat peste noapte ca sa se inchege si sa arate efectiv a budinca. Indulceste-o mai mult daca simti nevoia, adauga-i fructe proaspete si adauga-i o textura in plus - o granola crocanta, un pat de biscuiti fara zahar sau fulgi de cocos.
Matcha si renumele de cel mai sanatos ceai din lume
Desi poporul chinez consuma ceai verde de mai bine de 1.000 de ani, acesta a devenit o parte importanta a culturii Japoneze, unde a primit numele de matcha. Acesta era consumat de calugarii budisti pentru un plus de energie, dar si pentru o stare de calm pentru lungile ore de meditatie.
Matcha este un superaliment care isi trage renumele dintr-un continut mare de antioxidanti, de 6.2 ori mai multi decat cei continuti de fructele goji, de 7 ori mai mult decat ciocolata neagra, de 17 ori mai mult decat fructele de padure si de 60 de ori mai mult decat spanacul. Polifenolii din matcha o recomanda pentru protectie impotriva bolilor de inima, cancerului si pentru o mai buna reglare a glicemiei, tensiunii arteriale, dar si pentru efectul lor anti-imbatranire.
Pudra de matcha este in fapt o pudra din cel mai calitativ si sanatos ceai verde, ale carui frunze sunt folosite integral pentru obtinerea pudrei. Este astfel o mai potenta sursa de catehine decat un ceai verde strandard, ale carui frunze sunt folosite doar pentru o infuzie si apoi sunt aruncate.
Printre celelalte superputeri ale pudrei de martcha se numara scaderea colesterolului rau, adjuvant in slabire si detoxifiere, o sursa de fibre, de energie care poate induce o stare de calm si liniste.
Bucura-te de o budinca sanatoasa la micul dejun, cu doua superalimente in rol principal - chia, o sursa plina de antioxidanti si matcha, sursa ta sanatoasa de energie. Consumatorii inraiti de matcha sustin chiar ca energia data de aceasta pudra este diferita insa fata de cea data de cafea, inducand o stare de ”calm alert”, cu energie distribuita pe parcursul intregii zile, fara a-ti deranja somnul si odihna pe timpul serii.
Lasă un comentariu răspuns. Anulează răspuns.
Toate câmpurile sunt obligatorii.