Castravetele amar, cu renumele de ”insulina vegetala”, este unul dintre cei mai mari aliati ai persoanelor diagnosticate cu diabet sau care vor sa previna aceasta afectiune. Are proprietati hipoglicemice si un efect antidiabetic puternic, mai intens decat tolbutamida, tratamentul clasic pentru diabetul de tip II. In plus, acest fruct ajuta la transportul glucozei in celule si sustine secretia de insulina, potentand efectul acesteia.
Ce este castravetele amar si care ii sunt proprietatile terapeutice
Castravetele amar, pe numele lui stiintific Momordica charantia, este un fruct subtropical din familia Cucurbitacee, infratit cu pepenele, dovleacul si castravetii verzi. Creste pe o vita ce poate ajunge pana la 5 metri inaltine, cu frunze sub forma de inima, in timp ce fructul este carnos, cu o suprafata noduroasa, care devine portocaliu cand este copt in intregime.
Cu un gust pronuntat amar, acesta este mai degraba un superaliment, continand cel putin trei substante active cu proprietati antidiabetice: charantina, vicina si polipeptida-p. Pe langa aceste beneficii care l-au facut cunoscut, castravetele amar are proprietati hipocolesterolemiante, remineralizante, antibiotice, antivirale si antiparazitare. In plus, acest fruct este un un tonic natural care ajuta la scaderea febrei, creste apetitul, avand si un efect laxativ si stomahic.
Castravetele amar si efectele sale antidiabetice
Printre substantele nutritive pe care le contine in compozitia sa se regasesc vitaminele A, B1, B6, B9, B12, C, E si K si minerale precum calciu, magneziu, potasiu, sodiu, fier si zinc. De asemenea, contine fibre alimentare, carbohidrati si un mare aport de nutrienti: 17 aminoacizi, dintre care 16 identici cu aminoacizii insulinei bovine.
Cel mai cunoscut beneficiu al castravetelui amar ramane insa capacitatea de a tine sub control nivelul zaharului din sange – un remediu naturist pentru diabet. Momordicai i-a fost dovedit stiintific efectul in cazurile de diabet si preventie pentru diabet, continand mai multe substante care pot tine aceasta afectiune sub control.
Vezi produsele pe baza de castravete amar de pe rafturile noastre
Administrarea acestui remediu te poate ajuta sa tii sub control diabetul zaharat, insa nu este recomandat sa se administreze in combinatie cu alte tratamente similare fara consultarea doctorului si nu este recomandat nici persoanelor cu indice glicemic normal sau scazut. Prin reducerea glicemiei din sange, poti experimenta hipoglicemie, ameteli, senzatia acuta de foame, transpiratie excesiva, confuzie si anxietate.
Un fruct cunoscut pentru gustul sau amar, castravetele amar il poti gasi si sub forma de ceaiuri, care insa nu te vor feri de aroma puternica a cestuia. Poti gasi acest remediu si sub forma de capsule si tablete, mult mai usor si mai placut de administrat.
Ti-am atasat mai jos toate produsele pe baza de castravete amar de pe rafturile Farmaciei cu Plante.
Surse: Herbal Supplement Resource, LiveStrong, Always Ayurveda, Medical Health Guide
Lasă un comentariu răspuns. Anulează răspuns.
Toate câmpurile sunt obligatorii.