
Ai auzit de superalimente, poate le-ai și integrat în alimentația ta pentru că știi că sunt bune pentru tine, dar ești convins că știi de ce au fost încoronate super-alimente?
Superalimentele sunt alimente din cele pe care le întâlnești așa, cele mai multe dintre ele de oriigine vegetală, dar și lactate sau pește, care conțin, spre deosebire de celelalte alimente obișnuite, un conținut mult mai nutritiv și beneficii mult mai compact împachetate.
Sigur ai auzit că afinele, somonul, varza kale sau fructele acai și fructele goji sunt superalimente, dar hai să vorbim mai multe despre cum se câștigă această titulatură. În ciuda popularității acestor superalimente, oamenii de știință nu au aprobat criteriile pentru a determina că un aliment este plin de proprietăți nutritive pentru a intra în această categorie.
”Să consumi alimente pline ochi de nutrienți, așa cum mulți le numesc superalimente, este cu siguranță un lucru bun. Cu doze mari de vitamine și minerale, acestea pot doar să ajute în prevenția unor boli și într-un trai sănătos”, crede dieteticianul Despina Hyde de la centrul medical Langone din New York. Totuși, aceasta insistă că marketingul este unul din sectoarele care are cel mai mult de câștigat de pe urma acestor superalimente.
Dincolo de astfel de suspiciuni, superalimentele au un lucru solid în favoarea lor: conținutul mare de antioxidanți care ajută organismul să lupte împotriva unor boli de imunitate, incluzând aici cancerul. În plus, acestea conțin și grăsimi bune care ajută la prevenția bolilor de inimă și au și un conținut ridicat de fibră pentru a combate diabetul și problemele digestive.
Termenul de superalimente nu este văzut însă bine de dieteticieni, convinși că este mai mult o bună marchetizare a produselor. Ei nu neagă însă că ar prefera să vadă câți mai mulți oameni consumând cereale integrale, legume, nuci și semințe, pește, fructe și legume.
Ei insistă totodată ca o dietă să fie echilibrată, insistând pe faptul că două porții pe zi din aceste alimente nu vor acoperi efectele negative ale unei diete altfel dezordonată sau abuzivă. Corpul nu își poate obține toți nutrienții de care are nevoie nici doar dintr-un singur aliment. O dietă sănătoasă este definită de o varietate de astfel de alimente, iar avantajul superalimentelor este că aduce un aport mai mare de nutrienți într-o aceeași porție de alimente.
Ce face dintr-un aliment un superaliment?
Conținutul ridicat de:
proteine ușoare
vitamine
minerale
antioxidanți
grăsimi bune
acizi grași esențiali
aminoacizi
Câteva exemple din cele mai cunoscute superalimente:
varza kale
varza de Bruxelles
quinoa
afine
merișor
dude
boabele de cacao
grepfruit
mango
roșii
usturoi
Câteva exemple din superalimentele mai puțin cunoscute:
papaya
acai
semințele de chia
fructele goji
semințele de dovleac
rodia
semințele de in
Lasă un comentariu răspuns. Anulează răspuns.
Toate câmpurile sunt obligatorii.