Cafeaua din orz face parte din traditia italiana de peste cateva secole, fiind pentru multa vreme cafeaua celor saraci, bautura celor care nu isi permiteau o ceasca de cafea adevarata. Italienii insa, adevarati iubitori de cafea buna, nu au abandonat nici orzul si-au continuat sa perfectioneze prajirea acestuia, pana la obtinerea unui gust similar cu bautura cu care este inrudit, mai usor, lipsit de cafeina si cu note de ciocolata.
Daca nu tolerezi nici tu cafeina din ceai sau cafea sau pur si simplu cauti o alternativa sanatoasa la ceasca de cafea din fiecare dimineata, orzul prajit este una dintre optiunile cu care te vei intalni pe rafturile magazinelor. O ”cafea” fara cofeina, o sursa excelenta de nutrienti, vitamine, antioxidanti si minerale, te poti bucura de ea in fiecare dimineata, fiind realmente o cafea care iti protejeaza stomacul, iti pastreaza dintii sanatosi si fara carii si iti imbunatateste circulatia sanguina.
Este o alternativa a cafelei la gust, omitand complet cofeina, dar o sursa de fibre si potasiu, recomandata pentru copii, adolescenti, dar si femei aflate in perioada sarcinii, menopauzei si postmenopauzei.
Am adunat pentru tine 6 beneficii surprinzatoare ale cafelei din orz ca sa te convinga si pe tine sa scapi de adictia de cafeina, sa iti imbunatateasca starea de spirit si sa iti fie si sursa de nutrienti ingerata de la primele ore ale zilei.
Orzul este o sursa excelenta de antioxidanti, compusi care te pot ajuta zi de zi sa combati imbatranirea prematura si sa protejezi celulele de deteriorarile oxidative: protectie antiinflamatorie, combaterea complicatilor care conduc la boli cardiovasculare sau afectiuni neurodegenerative, adjuvant in prevenirea cancerului si o intreaga sustinere pentru toate celulele din corpul tau.
Ajuta la scaderea colesterolului si sanatatea intestinelor, fiind bogat in fibre dietetice. Cu un continut de acid propionic, aceste fibre au proprietatea de a inhiba producerea de colesterol de catre ficat. Adaugat alimentatiei, acesta ajuta la o reala scadere a colesterolului rau, lucru certificat si de catre studii de specialitate publicate in American Journal of Clinical Nutrition.
Consumul de orz de poate ajuta si la preventia osteoporozei, sanatatea oaselor fiind garantata de continutul de fosfor si cupru din aceasta cereala. Fosforul este responsabil nu doar de sanatatea oaselor, dar si de cea a dintilor. In plus, orzul contine si de 11 ori mai mult calciu decat laptele, o alta sursa pentru oase puternice si sanatoase.
Cafeaua plina de zahar si lapte este si o sursa calorica, dar nu este si cazul cafelei din orz – ai doar doua calorii intr-o lingura de orz prajit si macinat. Este o alternativa buna daca vrei sa scapi de caloriile goale pe care le ingerai la cafeaua ta obisnuita. Iar daca vrei si putin indulcitor, poti alege sa folosesti stevia si-ai sa mai economisesti calorii si aici.
Ai probleme de digestie? Orzul ar putea iar sa-ti fie de ajutor. Consuma-l regulat si o sa scapi de senzatia de balonare dupa mese, orzul fiind un antiacid natural care ajuta digestia si te poate scapa si de senzatia de greata. In plus, fibrele pe care le contine te vor ajuta sa si previi constipatia, sa ai un tranzit bun si sa te simti mereu energizat.
Mai usor si mai putin intens decat cafeaua, orzul te poate ajuta sa reglezi si sa reduci nivelul zaharului din sange, sa ajuti la fluidizarea sangelui si la curatarea acestuia. Alimentele bogate in fibre, precum orzul, sunt astfel recomandate pentru a preveni bolile de inima, studiile aratand un procent cu 12% mai mic de boli coronariene si 11% mai putine boli cardiovasculare in cazul celor careu au consumat zilnic 21 de grame de fibre pe zi.
Esti in cautare de cafea de orz sau pur si simplu te-ai convins ca este o alternativa ce trebuie incercata, iti lasam mai jos toate variantele de Orzo pe care le avem in Farmacia cu Plante - aromate, solubile sau capsule pentru espressor.
Surse: LiveStrong, Doctor's Health Press, Organic Facts
Lasă un comentariu răspuns. Anulează răspuns.
Toate câmpurile sunt obligatorii.