Am fugit la cumpărături cu coșul gol și l-am umplut repede cu 100 grame de turmeric pudră, 100 grame cafea proaspăt măcinată, jumătate de kilogram de spanac și câte o varză roșie și o sfeclă cel puțin la fel de roșie în denumire și-n nuanțe.
Și ne-am întors în bucătăria noastră și-am inițial prima tentativă de a colora natural ouăle pentru Paște. Și-am plănuit să avem ouă galbene de la turmeric, ouă albastre de la varza roșie, ouă maronii de la cafea, ouă roșii de la sfeclă și ouă verzi de la spanac.
Ouăle roșii
Am pus o sfeclă mică, tăiată cuburi, la fiert, în jumătate de litru de apă și o lingură de oțet. După ce-a dat apa în clocot, am mai lăsat sfecla pe foc încă douăzeci de minute și apoi am stins focu. Am scufundat apoi oul direct fiert în apa colorată și ca să obținem nuanța ce-am obținut-o, am lăsat oul în acolo pentru aproximativ 3-4 ore.
Ouăle albastre
Varza roșie am tocat-o mărunt și-am dat-o la fiert tot în aproximativ jumătate de litru de apă și o lingură de oțet. Am lăsat zeama de varză să continue pe foc pentru 10 minute, iar apoi am scufundat oul direct fiert în culoare. Pentru nuanța de albastru ciel pe care am obținut-o, am lăsat oul în culoare pentru aproximativ 2 ore.
Ouăle galbene
Am pus la fiert șase linguri de turmeric în 500 ml apă și o lingură de oțet. Când a dat în clocot, am stins focul și-am scufundat oul direct fiert în culoare. În aproximativ jumătate de oră oul era de-un galben frumos și natural, gata de servit.
Ouăle maronii
Cafeaua am preparat-o ca de obicei plus o lingură de oțet, însă în loc s-o servim în cești am turnat-o într-un borcănaș în care am scufundat un ou gata fiert. Nuanța la care ne-am oprit a căpătat-o în aproximativ 2-3 ore.
Ouăle verzi
Spanacul l-am pus la fiert într-o oală cu 500 ml apă și o lingură de oțet. După jumătate de oră de fiert, am stins focul și-am scufundat un ou direct fiert în apa colorată verde deschis. Nuanța oului nostru s-a obținut cel mai greu - după vreo 5-6 ore de stat la colorat.
E multă muncă și multă răbdare în spatele acestor ouă colorate cu ajutorul ingredientelor noastre de zi cu zi, însă culorile lor pământești și naturale ne-au convins că merită tot efortul.
Lasă un comentariu răspuns. Anulează răspuns.
Toate câmpurile sunt obligatorii.