Ficatul tau este unul dintre cele mai mari organe interne, incarcat cu numeroase task-uri de bifat pentru binele tau: producerea bilei, responsabila pentru digerarea mancarii si absorbtia nutrientilor, sintetizator al grasimilor, proteinelor si zaharurilor din sange si cu un rol principal in metabolismul tau, lucrand non-stop pentru a iti curata organismul de toxine si alte substante periculoase.
Cu atatea responsabilitati pe fisa de lucru, ficatul poate cadea capcana mai multor afectiuni, iar una dintre cele mai intalnite astfel de afectiuni este ficatul gras. Acest termen general al acestei afectiuni se refera la o depozitare in exces a grasimilor in ficat, find asociata si cu afectiunile care influenteaza metabolizarea grasimilor.
Ficatul gras sau steatoza hepatica este caracterizat prin acumularea trigliceridelor in celulele hepatice in timpul steatozei, proces prin care se retin cantitati anormale de lipide in interiorul celulelor. Ficatul gras este cunoscut si sub numele de ”boala tacuta”, fiind o afectiune fara dureri care poate fi asimptomatica pentru o lunga perioada de timp.
Cu un procent de 30% dintre persoane diagnosticate cu aceasta afectiune, s-au identificat cei mai mari factori de risc pentru acest diagnostic, numarand greutatea in exces, dislipidemiile, diabetul, excesul de grasime adunat in jurul abdomenuluil, alcoolismul, malnutritia, otravirea sau un nivel crescut al trigliceridelor.
O cura minune pentru ficatul gras nu exista, insa ai cateva optiuni legate de un stil de viata sanatos care te pot ajuta sa iti ameliorezi starea de sanatate. Este absolut necesar sa adopti un regim sanatos si echilibrat care sa te ajute sa pierzi in greutate, incluzand aici restrictionarea consumului de grasimi, alcool si zahar. Pentru cei care au fost astfel diagnosticati din cauza alcoolului, singura solutie este renuntarea imediata si definitiva la bauturile alcoolice pentru a permite ficatului sa se regenereze.
In plus, pierderea in greutate, in special a cantitatii de grasime periculoase pentru ficat, se poate accelera cu miscare regulata si exercitii moderate, facute la aparatele de la sala de fitness. Rezultatele sportului asupra pacientilor suferinzi de ficat gras sunt dovedite si de studii efectuate de cercetatori israelieni, aratand ca antrenamentul a dus la imbunatatiri considerabile ale grasimilor din ficat si mentinerea colesterolului in limite normale.
Avem si cateva recomandari pentru o dieta care sa iti ajute ficatul sa se regenereze in mod natural:
reducerea carbohidratilor consumati din zahar, paine, paste fainoase, produse de patiserie, biscuiti si alte deserturi si inlocuirea lor cu portii de fructe si legume consumate proaspete
evitarea alimentelor bogate in grasimi si a produselor alimentare procesate - alege alimente integrale, ale caror structura nu a fost alterata, procesata, rafinata
limitarea consumului de lactate grase, insa fara a le inlocui cu variantele degresate si pline de conservanti artificiali
evitarea consumului de bauturi carbogazoase si alcoolice, dar neaparat consumarea zilnica a 2 litri de apa
evitarea indulcitorilor artificiali
Adopta o alimentatie sanatoasa, bogata in proteine si cu un continut scazut de grasimi si glucide, restrictioneaza alcoolul ingerat si inlocuieste grasimile saturate cu cele nesaturate din peste, ulei de masline si nuci pentru a ajuta la tratarea acestei afectiuni, dar si pentru a preveni alte boli de ficat.
Lasă un comentariu răspuns. Anulează răspuns.
Toate câmpurile sunt obligatorii.