Sa gatesti cerealele este o treaba chiar usoara, insa partea mai grea intervine atunci cand vrei sa iti amintesti care este proportia ideala de apa pentru fiecare dintre ele. Am pus la punct un ghid pentru tine care sa te ajute sa gatesti mai repede orice cereala vrei, fara sa mai fie nevoie sa citesti instructiunile.
Orez negru sau rosu, fulgi de ovaz, cus cus, hrisca, bulgur, amarant, quinoa, mei sau orz, ai sa gasesti mai jos indicatii pentru fiecare dintre ele, alaturi de o lista de cumparaturi ca sa iti aprovizionezi camara cu toate cele necesare.
Quinoa este o cereala care trebuie bine clatita in apa rece in prealabil, pentru cel putin 30 de secunde, pentru a scapa de gustul ei amar caracteristic. Regula pentru a o fierbe este la o portie de quinoa – doua portii de apa, timp de 10-20 de minute sau pana cand s-a evaporat apa. Un alt truc pe care vrem sa ti-l dam este sa fierbi quinoa fara sa o acoperi daca nu vrei sa ti se inmoaie prea tare si sa isi piarda structura cu totul.
Orezul trebuie si el spalat bine in prealabil in apa rece pentru a spala amidonul, preferabil chiar lasat la inmuiat in apa inainte de a fi gatit. 30 de minute de orez inmuiat in apa o sa te ajute sa gatesti mai usor un orez ceva mai vechi, care ar avea apoi tendinta sa se sparga in timpul fierberii. Regula de baza pentru fierberea orezului este de o cana si jumatate de apa la o cana de orez, iar pentru orezul brun s-ar putea sa fie nevoie de mai multa apa sau pentru orezul cu bob scurt mai putina. Important este sa fierbi orezul intr-o oala cu fund gros si sa o acoperi in timpul fierberii pentru a preveni ca boabele sa se lipeasca de vas.
Ovazul poate fi si el inmuiat inainte de fierbere, lucru care o sa ajute fulgii sa fie mai usor de digerat, iar nutrientii mai usor de asimilar de catre organism. Pentru fierberea fulgilor traditionali de ovaz, proportia de lichid – cereale este de 1 la 1 – la 100 grame de ovaz, 100 de ml de apa sau lapte. Ovazul este complet gatit in momentul in care a absorbit lichidul integral, iar fulgii sunt gatiti al dente.
Meiul il poti fierbe sau il poti praji usor inainte de fierbere, pentru un si mai pronuntat gust. De altfel, atunci cand il fierbi, meiul poate fi pregatit pentru a obtine boabele pufoase si bine separate, ca de quinoa sau fiert in mai multa apa pentru a obtine o mancare mai cremoasa si similara cu mamaliga in textura. Pentru prima varianta de mei gatit, foloseste 400 ml de apa la 200 grame de boabe de cereale, iar pentru un mei mai cremos – foloseste circa 600-650 ml la acelasi gramaj de boabe de mei.
Couscous-ul, facut din faina de grau, se afla la limita dintre cereale si un tip de paste. Dar o sa il includem si pe el in lista noastra. Ai nevoie de cantitati aproape egale de lichid si couscous, cel mai probabil putin mai mult couscous. Incalzeste lichidul – apa sau preferabil o supa de legume – pana la punctul de fierbere, stinge focul de sub vas, adauga boabele, amesteca bine si acopera vasul. Dupa 5 minute de stat in lichidul fierbinte si la abur, couscous-ul tau este gatit.
Semintele de hrisca, iarasi nu o cereala, sunt o varianta raw si fara gluten ideala pentru garnituri. Este de recomandat sa lasi semintele de hrisca la inmuiat pentr macar 6 ore intr-o cantitate de apa de 3-4 ori mai mare decat cea a boabelor. In cazul hriscai si al tuturor celorlalte cereale mentionate mai sus, daca le vei lasa la inmuiat inainte de gatire vei scurta sau chiar injumatati timpul de gatire. Pentru a fierbe hrisca, foloseste la o portie de boabe dublu cantitate de apa si tine-le la fiert pentru cel putin 15 minute, fara sa fie nevoie sa amesteci constant in vas.
Bulgurul, popular drept cereala folosita in salata tabbouleh, se fierbe usor in nu foarte multa apa. Pentru a-l fierbe, ai nevoie de circa 300 ml de apa pentru 225 grame de cereale. Are nevoie de maxim 10-12 minute pentru a se fierbe si inca 10 minute sa se odihneasca cu capacul pus. Bulgurul, la fel ca si couscous-ul, se aeriseste usor cu o furculita, dupa ce se termina de gatit si de odihnit la abur.
Semintele de amarant sunt si ele fara gluten, la fel ca hrisca, si se pot gati la fel ca meiul. La 200 grame de amarant, sunt necesari 450 ml de apa pentru a obtine boabe pufoase si bine separate intre ele sau 650-700 ml de apa pentru a obtine o textura mai cremoasa din acestea. Timpul de fierbere necesar pentru acestea este de 20-25 de minute, pana cand cantitatea de lichid este integral absorbita de catre cereale.
Orzul are nevoie de multa apa pentru a se gati perfect, aproximativ 600 ml de apa pentru fiecare 100 grame de cereale. Lichidul se aduce la punctul de fierbere, iar cerealele se gatesc pentru aproximativ 30 de minute. Daca ramane lichid, aceasta se scurge la final, iar orzul se poate servi imediat, similar cu orezul, ca o garnitura calda. Se poate adauga in supe sau tocane, in risotto sau chiar in salate reci.
Speram sa iti fie de ajutor lista noastra de cereale si timpii lor de gatire. Iti lasam mai jos o lista de cumparaturi ca sa iti faci stocul cu cerealele tale preferate sau cu cele pe care acum abia astepti sa le incerci.
Lasă un comentariu răspuns. Anulează răspuns.
Toate câmpurile sunt obligatorii.