Tranziția de la anotimpul rece la cel cald este scenariul perfect pentru instalarea asteniei sau, mai exact, a anemiei prin carenta de fier. Resimti o stare continua de somnolenta, slabiciune fizica, lipsa de energie, apatie si lipsa de chef? Acestea sunt doar cateva dintre efectele schimbarii de anotimp si a temperaturilor in continua schimbare.
Si sunt efecte pe care le impart la comun astenia si anemia prin carenta de fier. Femeile ajung sa resimta acut oboseala si sa devina usor irascibile, in timp ce la copii se poate manifesta prin performante scolare reduse, o slaba capacitate de concentrare, cat si scaderea imunitatii.
De ce ai nevoie de fier?
Acest mineral are multiple roluri in alimenatia ta, insa doua dintre cele mai importante sunt rolul fierului de oxigenare a tuturor organelor din corp si un rol important in dezvoltarea normala a creierului. In plus, fierul ajuta la dezvoltarea metabolica si structurala a intregului sistem nervos.
In sezonul rece, organismul tau consuma rezervele de minerale si vitamine adunate in sezonul cald si ai nevoie de o alimentatie mult mai hranitoare pentru a iti sustine acelasi nivel de fier in organism. Am adunat o lista de alimente bogate in fier ca sa nu ai nicio scuza pentru o carenta de minerale si nici sa nu fie nevoie sa induri toate simptomele acestei afectiuni.
Spanacul: Alaturi de alte legume cu frunze verzi, spanacul este o sursa naturala de fier accesibila in special vegetarienilor care nu consuma alimente de origine animala. Alte plante cu frunze verzi, recomandate in caz de anemie, sunt patrunjelul, busuiocul, mararul sau cimbrul.
Semintele de chia: Pe langa nutrienti, proteine vegetale si acizi grasi Omega 3 si Omega 6, semintele de chia contin fier, de patru ori mai mult decat spanacul.
Carnea rosie si ficatul de porc: Sunt printre cele mai bune surse de fier, avand si valori nutritionale importante precum multe proteine, minerale si vitamine.
Spirulina: Este excelenta pentru mai multe boli si afectiuni, fiind hranitoare si un inamic natural impotriva anemiei si a altor deficiente de minerale sau vitamine.
Ouale: Cu doua oua consumate pe zi, ti-ai asigurat deja 8% din continutul zilnic necesar de fier.
Pudra si boabele de cacao: Consuma pudra de cacao la micul dejun sau in bauturi calde pentru o sursa insemnata de fier si antioxidanti. Evita insa sa o consumi seara pentru ca-ti poate cauza insomnii sau stari de agitatie.
Sfecla rosie: Bogata in minerale, fier si antioxidanti, sfecla este recomandata in caz de anemie, dar si in afectiunile hepatice.
Cereale integrale: Savureaza-le la micul dejun pentru un metabolism activ si energic si pentru o senzatie indelungata de satietate. Fierul din cereale se absoarbe in procesul de digestie, fiind asimilat aproape la fel de bine ca si fierul provenit din alimentele de origine animala.
Semintele de dovleac: Sunt o sursa excelenta de fier, o singura lingura de seminte continand 1.41 mg de fier. In plus, semintele de dovleac sunt si o sursa naturala de zinc si proteine.
Soia: Boabele de soia te ajuta si ele sa ii asiguri organismului tau un aport echilibrat de fier. In plus, soia si produsele din soia, precum tofu, ajuta si la mentinerea echilibrului hormonal si previn simptomele pre-menopauza.
Gaseste si pe rafturile noastre alimente care sa te ajute sa repari carentele de fier, dar si suplimente pentru sanatate, surse naturale de fier.
Lasă un comentariu răspuns. Anulează răspuns.
Toate câmpurile sunt obligatorii.